2 LİRA İÇİN BİN DÜĞÜM ATIYORLAR
DulkadiroğluTürkoğlu’nda bir halı kursunda, aile ekonomisine katkı sunmak için çalışan kadınlar, dokudukları halılarda attıkları her bin düğüm için 2 lira kazanıyorlar.
Türkoğlu’nun ilk halı kursu olma özelliğini taşıyan Yeşilyöre Kasabası’ndaki bir işletmede aile ekonomisine katkı sunmak isteyen kadınlarımız ilmek ilmek hayatı dokuyorlar. Attıkları her bin düğüm için 1 lira 90 kuruş ile 2 lira arasında para kazanan kadınlar, aldıkları ücreti yaptıkları işe göre hafif bulsalar da işlerini severek yapıyorlar. Halı dokumada ücretlendirmelerin, atılan düğüme göre yapıldığını belirten Halk Eğitim Merkezi Halı Kursu Hocası Mine Taş, “Atılan bin düğüm için çalışanlarımıza 1 lira 90 kuruş ile 2 lira arasında para ödeniyor. Kadınlarımız, ne kadar çok çalışırsa o kadar para kazanıyor. Bir çalışanımız, bir halıdan ortalama 500 liraya yakın para kazanıyorlar. Çalışanlar, 90 santim eni 140 santim boyu olan bir halıdan ortalama 400 lira civarında para alıyorlar. Bir ay içinde kadınlarımız, 2 halı dokuyabiliyorlar. Aylık ortalama 800 lira ile bin lira aile ekonomisine katkı sağlıyorlar. Ödenen ücretler, yapılan işler karşısında yeterli olmasa da köyde başka iş sahası olmadığı için kadınlarımız, halı dokumaya devam ediyorlar” dedi. Çalıştıkları halı kursunun yaklaşık 35 yıldır kasaba halkına hizmet verdiğini dile getiren Halı Kursu Hocası Taş, halı dokuma kursu ile ilgili şu ifadelere yer verdi: “Buradaki halı kursunun tarihi 35 sene öncesine dayanıyor. Bundan yaklaşık 35 sene önce Denizli’den buraya gelen bir öğretmen, köydeki kadınların hem meslek edinmeleri hem de aile ekonomisine katkı sağlamaları için bu halı kursunu açmış. Bu bina o zamanda halı kursu için açılmış. Köydeki kadınlar, burada halı dokumaya başlamışlar. İlmek ilmek dokunan halıların da Denizli’de ticaretini yapmaya başlamışlar. Zamanla bu işe şirketler el atmışlar. Burada kadınlarımızın dokuduğu halılar dışarı gidiyor, orada satılıyor. Burada yaklaşık 15 kişi çalışıyor. Halk Eğitim Merkezi, burada kurs açıyor. Özel şirketler de malzeme veriyor. Biz de burada halı dokuyoruz. Dokunan halıların satışını da şirketler gerçekleştiriyor. Çalışanların ücretlerini de şirketler ödüyor.”
Hayatı ilmek ilmek dokuyorlar
Gecelerini gündüzlerine katarak çalışan kadınlar hem ailelerine vakit ayırıyor hem de aile ekonomisine ciddi katkılar sağlıyorlar. Birçoğu kariyer hedeflemiyor ama içlerinde halı dokumada 20 yılını geride bırakanların sayısı da küçümsenemeyecek ölçüde. Meslekte 20 yılını dolduran Ayşe Şahin de bunlardan birisi. İşini severek yaptığını kaydeden Ayşe Şahin, “20 yıla yakın halı dokuyorum. Geçen bunca süredir aileme ek gelir sağlama çalışıyorum. Eşim de çalışıyor, ben de ona destek oluyorum. Yaptığımız işe göre ödenen ücret yeterli olmuyor ama idare etmeye çalışıyoruz. Hem evimdeki işlere bakıyorum, hem de çocuklarımla ilgileniyorum. Boş zamanlarımda da burada halı dokuyorum. İşimi severek yapıyorum” şeklinde konuştu.
(Kenan Onaran)
İlginizi Çekebilir