© Marpol TV 2015

‘DÜRÜST KANTİN’İN KASASI HİÇ AÇIK VERMİYOR

Elbistan Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören öğrenciler, kantincisi olmayan ‘Dürüst Kantinden’ alışveriş yaparak, aldıkları ürünün parasını kutuya bırakıyor, para üstünü de kendileri alıyor

Elbistan Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören öğrenciler, kantincisi olmayan ‘Dürüst Kantinden’ alışveriş yaparak, aldıkları ürünün parasını kutuya bırakıyor, para üstünü de kendileri alıyor. Kantin kasasında da hiç açık çıkmıyor.

  Elbistan’da bu yıl eğitim-öğretime açılan Bilim Sanat Merkezi’nde eğitim gören öğrencilerde dürüstlüğün önemini pekiştirmek için yaklaşık 1 ay önce ‘Dürüst Kantin’ projesi hayata geçirildi. Öğrencilerin okullarından arta kalan zamanlarda kendi bireysel özelliklerine göre eğitim gördükleri okulda, küçük çaplı da bir kantin açıldı. 68 öğrencinin eğitim gördüğü Elbistan Bilim ve Sanat Merkezi’nde açılan kantin, diğer okullardan farklı olarak kantin görevlisi olmadan çalışmaya başladı. Adının da ‘Dürüst Kantin’ konulduğu kantine gelen çocuklar, başlarında öğretmen ya da görevli olmadan alacakları çikolata, meyve suyu, kek gibi ürünleri, üzerinde fiyatları yazan raflardan seçtikten sonra parasını kutuya atarak alışverişlerini yapıyor. Çocuklar, para üstünü de yine aynı kutudaki bozuk paralardan alıyor.

  Proje hakkında bilgi veren Elbistan Bilim ve Sanat Merkezi Rehber Öğretmeni Burcu Yadık Şireci, çocuklarda değerler eğitimi kapsamında güven duygusunu aşılamak adına ‘Dürüst Kantin’in’ açıldığını söyledi.

  Dürüst Kantin kasasının bugüne kadar hiç açık vermediğini vurgulayan Şireci, amaçlarının dürüstlük kavramını somutlaştırarak öğrenci davranışına dönüştürmeyi sağlamak olduğunu belirtti.

  Dürüst Kantin’de sorumlu bulunmadığı; bir anlamda hem satıcı hem de alıcının öğrenciler olduğuna dikkat çeken Şireci, şöyle konuştu:

  “Dürüst Kantini, öğrenciler kendileri yönetiyor. İstedikleri ürünü alıp parasını kasaya bırakıyorlar. O gün yanında parası olmayan öğrenciler de kantinden ihtiyaçlarını karşılıyor ve parasını daha sonra kasaya bırakıyorlar. Bizim kasaya bıraktığımız belli bir miktarda bozuk para var. Ürün stoklarımız belli fakat herhangi bir kontrol mekanizması kullanmıyoruz. Bütün adalet sistemi, o an öğrencinin elinde.”

  Akademik eğitimin yanında öğrencilere değerler eğitiminin de verilmesinin önemine işaret eden Elbistan Bilim ve Sanat Merkezi Rehber Öğretmeni Burcu Yadık Şireci, “Akademik eğitim önemli ama önceliğimizin değerler eğitimi olması gerekiyor. Bizler, eğitimciler olarak öğrencilerimize ne kadar güvendiğimizi hissettirebilirsek onlar da o kadar verimli hale geliyor. Öğrencinin kendi kendini yönetebilmesi için uyguladığımız bu yöntem asla bir güven testi değildir. Aksine onlara ne denli güvendiğimizi hissetmelerini sağlıyoruz. Bu sayede de öz güvenleri yükseliyor. Öyle ki; kantinimizin kasası bugüne kadar hiç açık vermedi ve eksiğimiz çıkmadı” ifadelerini kullandı.

  Zeynep ve Muhammet Mustafa isimli öğrenciler ise, kantincilerinin olmadığını ve Dürüst Kantin’den tek başlarına alışveriş yaptıklarını belirterek, paralarının da hiç eksik çıkmadığını belirttiler. Öğretmenlerinin kendilerine güvendiğinin altını çizen öğrenciler, “Biz bu şekilde dürüstlüğün ne anlama geldiğini öğreniyoruz” dediler.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER