© Marpol TV 2015

KAHRAMANMARAŞ'IN ÇÖPÜ 25 BİN KONUTU AYDINLATACAK

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde depolanan çöplerden 25 bin konutun elektriğini sağlayacak.

  Kültür çöplüğünde biriken metan gazından elektrik üretmek amacıyla elektrik santrali kurulan Katı Atık Depolama Alanı’na günlük ortalama 550-600 ton arası çöp taşınıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin uygulayacağı proje ile Kahramanmaraş’ın günlük 400 tona yakın çöpü Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde elektriğe dönüştürülerek kenti aydınlatacak. Proje bittiğinde çöpten üretilen metan gazından toplam 4.8 megawat/saat elektrik enerjisi üretilecek. Bu elektrik de ulusal elektrik şebekesine satılarak hem Büyükşehir bütçesine hem de Kahramanmaraş’ın enerji üretimine katkı sağlayacak.

  Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, “Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığımızda, çöpü en ince ayrıntısına kadar değerlendiren, aynı zamanda atmosfer ve çevreyi koruyan projeler uygulanıyor. Arkadaşlarımız, çöpün miktarını, niteliğini ve diğer tüm koşulları dikkate alarak yeni projeler geliştiriyorlar. Metan gazından elektrik üretimini yapacağımız tesis 3 aşamada inşa edilecek. Tesisimizin ilk etabı olan metan gazından enerji üretimi Ekim ayı sonunda tamamlandı. 2017 Haziran ayında bitirilmesi planlanan entegre tesis ile bu alanda Türkiye’nin önde gelen tesislerinden birini Kahramanmaraş’ımıza kazandırmış olacağız” dedi

  2017 yılı Haziran ayında tamamlanması planlanan projenin, küresel ölçekte çevreye en büyük katkısı ise atmosfere karışarak sera gazı etkisiyle iklim değişikliğine neden olan gazlardan metan gazı, elektrik enerjisi üretiminde kullanılarak yok edilecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER