KSÜ’DE, ŞİİR VE TÜRKÜ DİNLETİSİ PROGRAMI DÜZENLENDİ
Sütçü İmam Üniversitesi - İstiklal ÜniversitesiKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Türkçe Öğrenci Topluluğu tarafından “Şiir ve Türkü Dinletisi“ programı düzenlendi.
KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen programın açılış konuşmasını Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Niyazi Can yaptı. “Kültür, milletleri millet yapan bir değerdir. Bir toplumu diğerlerinden ayıran temel özelikler vardır. Türk Milletini de diğerlerinden ayıran özelikler inanç, kültür ve sanat değerleridir.” diyen Can, “Kültürel değerlerin önemli bir boyutunu sanatsal değerler oluşturur. Sanat insanın ruhuna, gönlüne, duygusuna dokunan, estetik değerler içeren sözle, yazıyla, duyguyla, nesnelerle ifade edilen eserlerdir.” dedi.
Şiiri ‘sanatların en güzeli, en özeli, en sözeli’ olarak ifade eden Can, “İnsanın ruhuna, duygularına, düşüncelerine dokunan ahengi bir yana, şiir kelimesinin okunuşunda bile bir şiirsellik, ahenk ve ritim vardır. Şiirin yapıtaşı kelimedir ve kelimelerin rastgele değil de bir düzen içerisinde bir araya gelerek oluşturduğu ahenk, anlam, estetik ve düzen vardır şiirde.” diye konuştu. Can, “Geleceğimizi sağlam temeller üzerine kurmak istiyorsak, çok çalışmalıyız, mesleğimize iyi hazırlanmalıyız. Mesleğe başladığımızda da sıradan bir meslek elemanı (çalışan) değil en nitelikli elemanlar olarak mesleğimizi icra etmeliyiz. Aynı zamanda bizi biz yapan kültürel değerlerimizi öğrenmeliyiz, yaşamalıyız, kültür ve sanatla da ilgilenmeli, birkaç alanda,profesyonel olmasa da amatör düzeyde ilgilenmeliyiz. Şiirden, türkülerimizden, şarkılarımızdan ve diğer sanat ve edebiyat eserlerimizden kopmamalıyız. Şiirlerimizi okumalı, türkülerimizi söylemeliyiz.” dedi.
KSÜ Türkçe Topluluğu Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Selami Çakmakçı ise topluluk olarak amaçlarının öğrenciler arasında Türkçe bilinci kazandırmak olduğunu ifade etti.“İnsan olabilmenin en temel gerçeği olan dil, yalnız ses ve söz değildir.” diyen Çakmakçı, “Dilimizin sınırları, dünyamızın sınırlarıdır. İnsan, dil olmadan tarihsel bir varlık alanına sahip olamaz. İnsanın başarılarında, değerler dünyasını oluşturmasında her şeyini borçlu olduğu dilin asıl önemi de yaşayan insanları birbirine bağlaması, geçmişi şimdiye taşımasıdır.” diye konuştu.
Programda edebiyatımızın önemli şairlerinin şiirleri, halk ozanlarınıntürküleri eşliğinde okundu. ‘Şiir ve Türkü Dinletisi’ programı yapılan ikramlar ve programa katkı sunanlara katılım belgelerinin takdimi ile sona erdi.
İlginizi Çekebilir