Yaşlılarda Bağımlılık Engellenebilir
SağlıkKahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Eğitimleri’ çevrimiçi programında konuşan Doç. Dr. Hilal Özkaya, “Yaşlılıkta yatağa, medikal hizmetlere ya da bakıma bağımlılığının engellenmesi için alınacak her kişisel tedbir hayati önem taşıyor” dedi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yaşlı Destek Projesi (YADES) kapsamında düzenlenen çevrimiçi seminerler devam ediyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş Valiliği ve Sütçü İmam Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen programın konuğu Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlıklı Yaşlanma Uygulama ve Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hilal Özkaya oldu. Moderatörlüğünü Dr. Mehmet Yılmaz’ın yaptığı çevrimiçi program Büyükşehir Belediyesi’nin Instagram hesabından canlı yayınlandı. Programda yaşlılık döneminde görülen hastalıklar, yatağa bağımlı yaşlı sayısının azaltılması ve yatağa bağlı yaşlıların bakımı gibi pek çok konuya değinildi.
Yaşlılık ve Yatağa Bağımlılık
Düzenlenen etkinlikte konuşan Doç. Dr. Hilal Özkaya, “Yaşlılıkta yatağa, medikal hizmetlere ya da bakıma bağımlılığının engellenmesi için alınacak her kişisel tedbir hayati önem taşıyor. Bu tedbirlerden obeziteden korunmak, aktif yaşam ve hafif sporlar; demans, felç ve daha birçok hastalığın önüne geçecektir. Bu hem kişiye motivasyonel bir katkı sağlayacak, hem de yurt ekonomisine artı değer kazandıracaktır. Yatağa bağımlılıktaki oran, kronik hastalıkların önüne geçildiği takdirde izafi olarak düzeltilecektir. Solunum sorunları, kaslarda zayıflama, akciğer kapasitesinin azalması özellikle yatağa bağımlı hastalarda hızla gelişmektedir. Oksijen ihtiyacının azalmasıyla birlikte oluşan bu süreçte, zaten zayıflamış olan fiziki fonksiyonların daha da azalmasına sebep olmaktadır. Bunların dışında zatürre hastalığının engellenebilmesi için periyodik bir ağız bakımı da azami önem taşımaktadır. Korona virüs aşısının olunması da solunum sağlığının korunması açısından yapılması gereken bir diğer husustur. Yaşlı bakımında yatış pozisyonlarına da dikkat edilmeli. Düz bir yatış şeklini tavsiye etmiyoruz, 20 - 30 derece bir açıyla yatılması, kişi sağlığının olumsuz etkilenmemesini sağlayabilecektir” dedi.
İlginizi Çekebilir