© Marpol TV 2015

YEDİVEREN ÇİLEĞİ, ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

8 dönümlük kıraç arazisine yediveren çileği eken Çiftçi Murat Seyfi, ekim ayında da hasada devam ediyor.

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde alternatif ürün kapsamında 8 dönümlük kıraç arazisine yediveren çileği eken ve ekim ayı gelmesine rağmen hasada devam eden üreticinin yüzü gülüyor.

  İlçeye bağlı Kandil Mahallesi’nde uzun süredir çiftçilik yapan 38 yaşındaki Murat Seyfi, çoğunluğu kıraç olan arazilerinden elde ettiği gelirin düşük olması nedeniyle alternatif ürün arayışına girdi. Yaptığı araştırmaların sonunda bölgenin yediveren çileği yetiştirilmesi için uygun olduğunu öğrenmesiyle kolları sıvadı. Çilek fidelerini temin eden Seyfi, tarlasına su getirmek için de 1 kilometrelik hat döşedi. İlkbaharda fidelerini toprakla buluşturan Murat Seyfi, emeğinin karşılığını almaya başladı. Seyfi, kendi deyimiyle ‘çocuk gibi bakıp büyüttüğü’ yediveren çileklerini toplayıp Elbistan ilçesinde satışa sunduklarını söyledi.

  8 dönümlük çilek bahçesini hazırlamak için 80 bin lira gibi bir harcama yaptığını belirten Seyfi, “Bizim buraları, dağlık ve engebeli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle tarım yapılabilecek alan çok sınırlı. Tarım arazileri de bu nedenle çok küçük. Şuan çilek yetiştirdiğimiz tarlada 8 dönüm. Eksen ekilmiyor saçsan saçılmıyor yani. Buğday eksen eline bir şey geçmiyor. Bu araziyi değerlendirmek istedim. Alternatif ürün arayışına girdim. Sonunda yediveren çileği ekmeye karar verdim. 80 bin lira gibi bir masrafımız oldu. Su yoktu. 1 kilometreden su hattı çektik. Çok büyük emek harcadık. Bakımı çok zor. Çilek çok hassas bir ürün olduğu için sürekli ilgilenmek lazım. İlgi ve bakımı bırakırsanız çilekten beklediğiniz verim ve kaliteyi asla alamazsınız. Allah’a şükür çocuk gibi bakıp yetiştirerek emeklerimizin karşılığını almaya başladık” ifadelerini kullandı.

  Yediveren çileğinin mayıs ayı başından itibaren hasadına başlandığını ve ekim ayı sonuna kadar devam ettiğini hatırlatan Seyfi, “Şuanda ailecek her sabah tarlaya geliyoruz ve günübirlik topladığımız çilekleri günübirlik satışa çıkarıyoruz. Yediveren çeşidi olduğu için çok lezzetli ve hormonsuz çilek üretimi yapıyoruz. Bu çilekler; kokusu, rengi büyüklüğü ile de özel bir çeşit. Şuanda dönüme 500 kilogram ürün elde ediyoruz. Büyük çoğunluğunu Elbistan ilçemizdeki alıcılara satıyoruz. Elimize geçen para da bizlere yetiyor” şeklinde konuştu.

  Fidelerin gelişmesiyle birlikte verim oranının artacağını ifade eden çiftçi Murat Seyfi, “Bu fidelerin 5 yıl ömrü var. Seneye verim miktarı daha çok artacak inşallah. Vatandaşımıza yüzde 100 doğal çilek yedirmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki yıl çilek fidesi ekili alanımızı da arttırmayı düşünüyoruz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER