2024 Asgari ücret ne kadar olacak? son dakika

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
2024 Asgari ücret ne kadar olacak? son dakika
Türkiye'de dolaylı olarak toplumun tamamını ilgilendiren asgari ücret belirleme süreci hızla ilerliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Peki, Yeni asgari ücret ne kadar olacak İşte detaylar...

Milyonlarca insanın gözü kulağı, yarın gerçekleşecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3. toplantısında. Bu yıl özellikle dikkat çeken bir detay, tek bir asgari ücretin belirlenecek olmasıyla birlikte beklentilerin yükselmesi. Uzmanlar, artış oranının yüzde 50'yi aşabileceğini söylüyorlar.   

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç devam ediyor. 11 Aralık'ta yapılan ilk toplantının ardından asgari ücret belirleme aşamalarındaki takvim oluşturularak, yapılan çalışmalar paylaşıldı.

Sosyal diyalog vurgusunun öne çıktığı ilk toplantıda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 5 kişilik heyetler yer aldı.

İKİNCİ TOPLANTI SONA ERDİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısı sona erdi. Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, masada herhangi bir rakamın konuşulmadığını ifade etti ve 3. toplantının önümüzdeki hafta içinde olacağını söyledi.

Toplantının ardından ise işçi tarafı temsil heyeti başkanı olarak komisyonda yer alan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar açıklamalarda bulundu. Toplantıda Bakan Vedat Işıkhan'nın olmadığını da hatırlatan Ağar, "Toplantıda herhangi bir rakam konuşulmadı. Çalışma Genel Müdürlüğümüz başkanlığında gerek hükumetin gerek TÜİK'in gerek maliyenin gerek de işverenlerimizin görüşü alındı. Aynı zamanda asgari ücretle çalışan dört arkadaşımızın görüşleri alındı. Onların geçim şartlarını kendi dilinden duydular. Şu anda bir sonuç yok. Ancak tahmin ediyorum görüşmeler süratle devam edecek. Çünkü yıl sonuna da yaklaştık. Kısa zaman içinde bir mutabakata varılarak bitirilmesini arzu ediyoruz. Ama rakam belirli olmadığından dolayı bir şey söyleme imkanımız yok. Zaten geçim şartları belli. Asgari ücretle çalışan insanların geçinemediği belli. Asgari ücretle çalışan insanların ev kirasını, elektrik, doğal gaz parasını ödeyemediklerini biliyoruz. Bilhassa büyük şehirlerde 10 bin liradan aşağı ev kirası yoktur. Ankara'da 10 bin liraya da ev kirası yoktur. Bunları iyi değerlendirmek lazım" ifadelerine yer verdi.

"DETAYLI ŞEKİLDE BAŞKANIMIZLA VE HÜKUMET YETKİLİLERİ İLE GÖRÜŞEREK BİR SONUCA GİTMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"
Ağar, alım gücünün düşünülerek hareket etmenin gerektiğini belirterek, "İnsanlar haftada bir defa çocuklarla birlikte restorana gidebilecek mi? Bunların mümkün olmadığı görülmekte. Dolayısıyla bunun belirleyicisi hükumet olacak. Hükumetin ve işverenin bu konuda yaklaşımı güzel olursa tahmin ediyorum üçlü mutabakat ile bu sonucu gideririz diye düşünüyoruz. Şu anda mutabakat olur mu olmaz mı demenin anlamı yok. Çünkü ortada bir rakam yok. Bunu detaylı şekilde başkanımızla görüşerek, hükumet yetkilileri ile görüşerek bir sonuca gitmeyi kısa zaman içinde düşünüyoruz"
 diye konuştu.

"BU HAFTA İÇİNDE TEKRAR BİR ARAYA GELEREK BU İŞİN SONUCUNA VARMAK İSTİYORUZ"
Asgari ücretin en düşük ücret anlamına geldiğini de dile getiren Ağar, "Çalışan insanlarımız örgütlü olmamasından dolayı genelde bütün iş yerlerinde asgari ücretle çalışmaktadır. Biliyorsunuz ülkemizde büyük kayıt dışılık da var. Kayıt dışılığı da konuşmamız lazım. Bu hafta içinde inşallah tekrar bir araya gelerek bu işin sonucuna varmak istiyoruz. Günü belirli değil. Hükumet kendi arasında konuşarak karar verecek. Kısa zaman içinde bilgi verirler diye düşünüyoruz. Asgari ücretin insanlarımızı mutlu edecek bir şekilde sonuçlanmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

"İŞVERENLER BİR RAKAM SÖYLEYECEK Kİ BİZ ONA GÖRE DEĞERLENDİRME YAPACAĞIZ"

Asgari geçim için düşündüğü ücret sorulan Ağar, "Biz talep eden kişiyiz. Biz para veren kişi değiliz. Para verenler bir rakam söyleyecek ki biz ona göre değerlendirme yapacağız. TÜRK-İŞ olarak bir para söylediğimiz zaman o fiyatın altına inme şansımız yok. İşveren tarafından ya da hükumet tarafından bir rakam gelmedi. Gelecek ki biz ona 'evet' ya da 'hayır' diyeceğiz. Kırmızı çizgi diye bir şey yok. Biz rakam söylemeyiz. İşveren diyecek ki, 'Ben seni bu ücrete çalıştıracağım. Çalışır mısın çalışmaz mısın?' Biz de diyeceğiz ki, 'bu ücrete çalışırız, şu ücrete çalışmayız.' TÜİK'ten de bir rakam gelmedi. Hiçbir yerden bir rakam yok. Belirli olduğunda sizinle paylaşacağız" değerlendirmesinde bulundu.

BEKLENTİLER YÜKSELİYOR

Asgari ücretin bu yıl tek rakam olarak belirlenecek olması artış ile ilgili beklentileri de yükseltti. Yıl sonunda 6 aylık enflasyonun yüzde 38-40 aralığında çıkacak olmasıyla en az artışın bu oranda olması bekleniyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Mahçiçek, özel ihtiyaç sahibi şampiyon sporcular ve aileleriyle bir araya geldiÖnceki Haber

Başkan Mahçiçek, özel ihtiyaç sahibi şam...

Büyükşehir, Kent Estetiği İçin SahadaSonraki Haber

Büyükşehir, Kent Estetiği İçin Sahada

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar