5 Gün, 15 Ülke, 100 Etkinlik: 2. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri Tamamlandı…
Muhteşem Gecede Kahramanmaraş Edebiyat Ödülleri Sahibini Buldu!
5 gün boyunca 15 ülkeden yazar ve şairle 100’e yakın etkinliğin gerçekleştirildiği Büyükşehir Belediyesi 2. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri tamamlandı. Festival filmiyle başlayan programda; yılın en iyi 7 eseri de verilen Kahramanmaraş Edebiyat Ödülleri’yle belli olurken, Yücel Arzen konseriyle sanatseverler müzik ziyafeti yaşadı.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 gün boyunca 15 ülkeden yazar ve şairin katılımıyla 100’e yakın etkinliğin gerçekleştirildiği “2. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri” final programıyla tamamlandı. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen final programına, Vali Ömer Faruk Coşkun, AK Parti Milletvekili Ahmet Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekilleri Arif Şen ve Hanefi Toptaş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Rüstem Keleş, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Festival Açılış Film gösterimiyle başlayan gecede konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Rüstem Keleş, “Kahramanmaraş’ın tarihi bir misyonu ve iddiaları var. Biz de bu şehrin vazifelileri olarak, bu sorumluluğu ifa edecek işler yapıyoruz, yapacağız. Bu şehir ilham verici potansiyelini asla kaybetmeyecektir, çünkü Kahramanmaraş edebiyat ve sanatla kaimdir. Ben tüm müeddiblerimizi, yazarlarımızı, şairlerimizi kutluyorum, önlerinde saygıyla eğiliyorum” ifadelerine yer verdi.
Bu Kez Söz İyileştirdi
Etkinlikte konuşma yapan AK Parti Milletvekili Ahmet Özdemir, “Söz tesir gücü bakımından kimi zaman yaralar, savaşlar açar. Bir edebiyatçının sözü onun bir nevi kılıcıdır. Söz edibe yakışır, bu etkinlik de şiirin ve edebiyatın başkentine yakıştı. Ve bu defa söz iyileştirdi. Büyükşehir Belediyemize tertip ettiği bu etkinlik için şükranlarımı sunuyorum” diye konuşurken Büyükşehir Belediye Başkanvekili Arif Şen ise, düzenlenen etkinliğin ilerleyen yıllarda daha da genişletileceğini ifade etti.
Yılın Şiir Kitabı: “Öylece Yeryüzünde”
Gerçekleşen konuşmaların ardından “Kahramanmaraş Edebiyat Ödülleri” de sahiplerini buldu. Toplamda 7 ödülün verildiği etkinlikte Yılın Şiir Kitabı ödülü “Öylece Yeryüzünde” adlı eseriyle Mehmet Narlı’ya verildi. KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Taner Okumuş’un takdim ettiği ödülü alan Narlı, “Yaklaşık 30 yıldır Kahramanmaraş’ın kültür ve edebiyat hayatını yakından takip ederim. Yıllardır şehrimizde birçok etkinlik düzenleniyor. Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri etkinlikleriyle bu süreci adeta taçlandırdı. Benim için bu ödülün en kıymetli tarafı, şiir ve edebiyatın başkenti Kahramanmaraş’tan gelmiş olmasıdır” diye konuştu.
Yılın Çocuk Kitabı: “Kırklar Cemi”
Etkinlikte Yılın Çocuk Kitabı ödülü de “Kırklar Cemi” adlı eseriyle Hüseyin Su’nun oldu. Hüseyin Su’nun yerine ödülü Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hanefi Toptaş’tan alan Mustafa Köneçoğlu teşekkürlerini ifade ederek, “Uzun yıllar birlikte çalıştık, onun yerine bu ödülü almaktan onur duydum” cümlelerini kullandı.
Yılın Romanı: “Eve Dönemezsin”
Kahramanmaraş Edebiyat Ödülleri’nde üçüncü ödül ise Yılın Romanı’na verildi. Ödül, “Eve Dönemezsin” adlı eseriyle Selahattin Yusuf’un oldu. Yazar Selahattin Yusuf’un yerine ödülü, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Arif Şen’den alan Rıdvan Tulum, memnuniyetini dile getirdi.
Yılın Çocuk Edebiyatı Kitabı: “Emanetdar Ayasofya Dehlizlerinde”
Yazdığı “Emanetdar Ayasofya Dehlizlerinde” eseriyle Yılın Çocuk Edebiyatı ödülünü Mevlana İdris’ten alan Esra Bahadır Cesar, “Yaşadığımız süreç sebebiyle dinlemeye ve söylemeye hasret kalmıştık. Hamdolsun bu şansı bize Sütçü İmam’ın torunları verdi. Sizler edebiyatın ‘emanetdarlarısınız’. Sahip olduğunuz bu emaneti de edebiyatın başkenti unvanına yakışır bir etkinlikle bir kez daha gösterdiniz. Yüce gönüllü yüce insanlar, tüm Kahramanmaraşlılara teşekkür ediyorum” dedi.
Yılın Yedi Güzel Adam Edebiyat Dergisi: “Post Öykü”
Düzenlenen törende Yedi Güzel Adam’ın hatırasına verilen ödül de sahibini buldu. Yılın dergisinin belirlendiği ödül süreli yayınlardan “Post Öykü”nün oldu. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Rüstem Keleş’in verdiği ödülü, Aykut Ertuğrul’un yerine alan Gülşen Funda, “Post Öykü ekibi adına herkese şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.
En Başarılı Yunus Emre Kitabı: “Yunus Emre’den Yolcuya Öğütler”
2021 Yılının Yunus Emre ve Türkçe yılı olarak ilan edilmesi sebebiyle bir ödül de “En Başarılı Yunus Emre Kitabı’na” verildi. AK Parti Milletvekili Ahmet Özdemir’in verdiği ödülü “Yunus Emre’den Yolcuya Öğütler: Risaletü’n Nushiyye Şerhi” ile Mustafa Tatçı aldı. Yazar Tatçı duygularını, “Ömrümün 40 yılını Yunus Emre’ye verdim. Hala onun tezgâhındayım hamdolsun. Annem bana saatlerce yaptığım çalışmaların ardından, ‘Ödül mü verecekler?’ diye sorardı. Şimdi edebiyatın başkentinde ödüllendirildim. Ödülümü anneme ithaf ediyorum” şeklinde aktardı.
En Başarılı Mehmet Akif Ersoy Kitabı: “Mehmet Akif ve Tasavvuf”
Sonuncu ödül ise Yılın Mehmet Akif Ersoy Kitabı oldu. Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun tarafından verilen ödülü, “Mehmet Akif ve Tasavvuf” kitabıyla Selami Şimşek aldı. Şimşek, “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne bu saygın etkinliği tertip ettiği için çok teşekkür ederim. Mehmet Akif Ersoy lise yıllarımdan beri hayranlık duyduğum bir şahsiyet oldu. Eğer Türkiye’de bir şehre onun adı verilecek olsaydı, bu Kahramanmaraş olurdu” dedi.
Yücel Arzen’den Müthiş Performans
Ödül töreninin ardından sanatseverlere müzik keyfi yaşatan Yücel Arzen, Türk Edebiyatı’nın unutulmaz şiirlerinden bestelediği eserleri seslendirdi. Seyircilerin alkış tufanıyla eşlik ettiği
konserde, Necip Fazıl Kısakürek’in “Sakarya” şiirinden bestelenen eser tam not aldı. Program çiçek takdimi ve hatıra fotoğrafı ile noktalandı.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın