Berat Kandili nedir, anlamı ne? Berat Kandilinin önemi hakkında merak edilen detaylar
Berat Kandili'nin önemi bu mübarek günün gelmesi ile merak konusu oldu. Allah’a dua ve niyazda bulunulan gün olan Berat Kandili'nde Yüce Allah'ın bizleri affedeceğini müjdelendi. Berat Kandili manevi duyguların sesine kulak verilen günahlara tövbe edilen, Allah’a dua ve niyazda bulunulan gün olacak. Bu önemli günde bağışlanmak isteyen Müslümanlar dualar ederek ibadetlerini idrak edecekler. Peki, Berat Kandili nedir, anlamı ne? İşte, ? Berat Kandilinin önemi hakkında merak edilen detaylar
Berat Kandili, Arapça kaynaklarda 'Şabanın ortasındaki gece', 'mübarek gece', 'rahmet gecesi' manalarda kullanılmaktadır. Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır. Dolayısıyla Berat Kandili önemi bakımından yadsınamaz bir gündür. İşte, Berat Kandili önemi ve anlamı hakkında detaylı bilgiler
Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir. Berat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, dengeli bir hayat kurma bilinci sağlama, kişinin muhasebesini gözden geçirme ve yenileme imkanını sunmaktadır.
BERAT NEDİR?
Berat, Arapça berâe-berâet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Kur’an’da “Berae” kökünden 25 kelime bulunmakta olup, bunlardan sadece iki tanesi “Beraet” şeklinde geçmektedir. Berâet, iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır. Istılah olarak berat ise, Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet
ve mağfiretine ulaşma amacı vardır. Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir.
BERAT KANDİLİNİN ÖNEMİ NEDİR?
Berat gecesini idrak ettiğimiz bugünlerde hepimiz Yüce Allah’ın Kur’an’da kendisinden ümit kesmememizi isteyen ve bizleri affedeceğini müjdeleyen mesajına kulak vermeli ve kendimize çekidüzen vermeliyiz.
Hadis-i Şerifler de buna işaret etmektedir;
“Şaban ayının 15. gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece güneşin batışından fecre kadar (olan sürede) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve ‘Tövbe eden yok mu, tövbesini kabul edeyim! Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim! Şifa isteyen yok mu, şifa vereyim!.. Başka isteği olan yok mu, ona da istediğini vereyim”
Başka bir hadiste ise "Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Bunlar Recebin ilk (cuma) gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir" müjdelenmiştir.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın