HASARLI ARAÇLARA TALEP ARTTI!
Sıfır araçların pahalı olması ikinci el araç piyasasına ilgiyi artırdı. Kahramanmaraş’ta özellikle son birkaç yılında kaza hasar kaydı bulunan araçlara talep arttı.
Kahramanmaraş Yeni Sanayi Sitesi’nde esnaflık yapan ve hasarlı araç alım satımı ve tamiri yapan Mehmet Yenisoğancı, Kahramanmaraş’taki hasarlı araç piyasasını gazetemize değerlendirdi. Yenisoğancı, Kahramanmaraş’ta hasarlı araç alım piyasasının gittikçe yaygınlaştığını kaydetti.
Kaza hasarlı araçlara olan talepler uygunluk açısından araba alacak vatandaşlara daha uygun geldiğini ifade eden Yenisoğancı, şöyle konuştu: “Kaza hasarlı araçlara olan talepler öncelikle uygunluk açısından kişilere daha cazip hale geliyor. Bu araçlar, sıfır araçlara göre yüzde 30 veya yüzde 40 uygun olması yan sanayi ve çıkma parçaların piyasadaki uygunluğu bu araçları daha ucuza mal etme olanağı sunmakta ve bu sektörün fazla büyümesi ve geniş bir sektör haline gelmesini sağlıyor. Türkiye’nin otomotiv üretememesi ve yeni yatırımcıların bu taleplerden dolayı kendilerini yedek parça üretmeye yöneltmesi bu sektörün hızlanmasını sağlıyor. Aynı yatırımı yerli araç üretimi için yapsalar kolaylıkla üretim yapılabilir ve kendi araçlarımızı üretebiliriz.”
Sektörün dezavantajlarının da olduğunu belirten Mehmet Yenisoğancı, şunları söyledi: “Bu sektörde olmayan insanların bu araçlarını başkaları vasıtası ile alıp onarım yapmaları ve ucuza mal etmek için eksik veya hatalı araçlar yapıp bunları kullanmak veya satmak aracılığı ile trafiği ve kişileri tehlikeye atıyor. Diğer bir mesele ise sigorta şirketlerinin bu kazalı araçları tekrar satıp tekrar trafiğe kazandırılan araçların kaskolarının yapılmaması, ağır hasarlı araçların hurdaya ayrılmaması, şirketlerin bunları hurdaya ayırdıkları zaman zararları çok oluğundan dolayı insanların bunları almaya zorunlu olması, ehli olmayan ustaların yapması ve sorunlu araçların çoğalması gibi birçok dezavantajı var.”
Hasar kayıtlı araç alımında dikkat edilmesi gereken hususları da sıralayan sanayici Yenisoğancı, son olarak şunları ifade etti: “Öncelikle araçların oto ekspertize (ustaların teknik cihaz ve ekipmanlarla otomobilleri detaylı bir biçimde inceleyerek onlar hakkında görüş bildirmesi) girdirmeden kesinlikle hasarlı araç almamaları gerekiyor. Bunun yanında araçların geçmiş kayıtlarına, gerekirse yetkili servisten ekspertiz almaları gerekiyor. Aracı satan kişinin verdiği bilgilerden ziyade bir uzmandan alınan bilgiler çok daha önemli. Aracın her noktası uzman bir tamirci tarafından özenle incelenmelidir. Araç tamirci tarafından onay alınırsa alım işlemini yapılabilir.”
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın