Kardeş Yemeği’nde 9 Özgün Lezzet Tanıtıldı…
Büyükşehir Belediyesi ve İl Göç İdaresi iş birliğiyle düzenlenen Kardeş Yemeği Projesi tanıtım yemeğinde konuşan Başkanvekili Arif Şen, “Kahramanmaraş’ımızın zengin mutfağından ürünler, Suriye’nin ürünleriyle buluştu. Zeytin Dalı gibi özgün yemeklerin oluşturulduğu bu projemizde, 9 adet yeni yemek ortaya çıkarıldı” diye konuştu.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve İl Göç İdaresi anlamlı bir çalışmaya daha imza attı. Türk aşçılar ve Suriyeli mülteciler ile oluşturulan “Kardeş Yemeği” projesi, yoğun eğitimler ile gastronomi araştırmalarının ardından özgün yemeklerini ziyaretçilerinin beğenisine sundu. Kahramanmaraş Mutfak Müzesi’nde gerçekleştirilen tadım yemeği etkinliğine Vali Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Arif Şen, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ve protokol üyeleri katıldı. Düzenlenen programda konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Arif Şen, “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak, Kahramanmaraş İl Göç İdaresi işbirliğiyle üzerinde uzun zamandır çalıştığımız ve olgunlaştırdığımız Kardeş Yemeği projemizi sizlere sunmaktan kıvanç duyuyorum. Suriyeli kardeşlerimiz ve usta aşçılarımız, 9 adet yeni yemeğin oluşmasını sağladı” dedi.
Zeytin Dalı Harekâtının Adı Verildi
Başkanvekili Şen konuşmasının devamında yemeklerin kentin özgün lezzetleriyle bir harman oluşturduğuna dikkatleri çekerek, “Kahramanmaraş saray mutfağından Maraş Kırmızı Biberi, Sumak, Tarhana, Ekşili Çorba gibi tescilli lezzetlerinin, Suriye’nin Mühliye ve Falafel gibi ürünleriyle buluştuğu bu projede çıkan yemeklere de Zeytin Dalı gibi anlamlı isimler verildi” cümlelerini kullandı.
Yemeğin Birleştirici Gücü
İl Göç İdaresi Müdür Vekili Burak Yolcuoğlu da etkinliğin kaynaştırıcı etkisine değinerek, “Asıl hedefimiz Suriyeli kardeşlerimizin bu proje etrafında sosyal uyumlarını hızlandırabilmekti. Bunu yaparken kardeşlerimizle birlikte yemek pişirmenin birleştirici gücünü gördük” diye konuşurken Proje Yürütücüsü Veysel Mehmet Gültekin ise, “Kardeş Yemeği adı taşıyan bu projemiz Türk kültürünün sofra ve yemeği bir buluşma aracı olarak değerlendirmesinden dolayı oluştu. Kahramanmaraş’ımız sayısız lezzete sahip olduğu için bunları kullanarak, Suriye’de çıkan mühliye gibi otları ve falafel gibi yemekleri değerlendirdik” açıklamasında bulundu.
9 Özgün Yemek
Proje kapsamında çıkan oluşturulan yemekler Kahramanmaraş Saray Mutfağı ve Ortadoğu lezzetlerini harmanlanarak elde edildi. Maraş Tarhanalı Falafel, Fettuş (Yeşil Ezgi), Makdüs (Zeytin Dalı), Tabule, Maraş Kırmızı Biberli Mühliye, Mühliyeli Maraş Eşgili Çorba, Maraş Tarhana Çorbası, Uzi (Tas Pilavı) ve Kabak Tatlısı adlı yeni ve özgün yemekler lezzet serüvenindeki yerini aldı. Düzenlenen etkinlikte gastronomi araştırmalarının devam edeceği,
projenin ise büyütülerek daha farklı lezzetleri Türk ve Suriye mutfağına kazandırmayı sürdüreceği belirtildi.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın