KSÜ, SURİYELİ GENÇ SIĞINMACILARIN UYUM VE EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI’NA EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (ULİSA) koordinasyonunda
Göç Araştırmaları Vakfının katkılarıyla hayata geçirilen Suriyeli Genç Sığınmacıların Uyum ve Eğitimi Çalıştayı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi ev sahipliğinde düzenlendi.
KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılış oturumunun ilk konuşmasını KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can yaptı. Suriyeli Genç Sığınmacıların Uyum ve Eğitimi Çalıştayına ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Rektör Can, Kahramanmaraş’ın en yoğun Suriyeli sığınmacı misafir eden illerin başında geldiğini belirterek zorunlu nedenlerle ülkelerini terk etmek durumunda kalan sığınmacılara kucak açmanın insani bir sorumluluk olduğunu söyledi.
Suriyeli genç sığınmacıların eğitim sürecine dâhil edilmelerinin bireysel gelişimleri, meslek edinmeleri ve uyumları açısından oldukça önemli bir husus olduğunun altını çizen Rektör Can, örgün eğitim çağındaki gençlerin uyum ve eğitimini hedefleyen bu çalıştayın çalışmalarının üniversitelere gelecek öğrencilerin alt yapısını güçlendireceğini düşündüğünü ifade etti.
“Yaklaşık 4 milyon sığınmacının uyum ve eğitimi, çok yoğun çalışma ve emek isteyen bir süreç. Kurum ve sivil toplum kuruluşları olarak hepimize önemli görevler düşüyor. Biz Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak bu manada yapılması planlanan her türlü çalışmaya destek vermeye hazırız.” diyen Rektör Can, başta AYBÜ yöneticileri olmak üzere çalıştaya katkı sunan katılımcılara teşekkürlerini sundu.
KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Doğan da kısa bir selamlama konuşması yaptı. Kahramanmaraş’ın 80 binin üzerinde sığınmacı misafir ettiğini hatırlatan Dekan Doğan, çok önemli bir konu olan sığınmacı gençlerin uyum ve eğitimini hedefleyen çalıştaya katı sunanlara teşekkür etti.
AYBÜ ULİSA Müdürü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin ise Türkiye’nin yoğun göç olaylarına sahip bir ülke olduğunu ve 3 milyon 644 bin 342’si Suriyeli olmak üzere 4,8 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını söyledi.
ULİSA koordinatörlüğünde yürütülen ve Erasmus+ KA2 programı kapsamında Dış İşleri Bakanlığı AB Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen "Development and Implementation of Social - Science Training Program for Young Refugees" (Let’s Science) programı hakkında katılımcıları bilgilendiren Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Türkiye’de 18 yaş altında örgün öğretime katılmamış Suriyeli genç sığınmacılara yönelik hazırlanan eğlenceli bilimsel içeriklerin bulunduğu bilimsel eğitim programı ile onların eğitim yoksunluğunun giderilmesini, sosyal katılımlarının amaçlandığını söyledi.
Bilgin, Suriyeli Genç Sığınmacıların Uyum ve Eğitimi Çalıştayı ile Let’s Science projesi kapsamında fikri çıktıların paylaşımının ve geliştirilen oyunların tanıtılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştay sunumlarına geçilirken çalıştaya katkı sunan kurum ve kuruluşlar ile Suriyeli sığınmacıların uyum ve eğitimi konusunda çalışmalar yürüten yurtiçi ve yurtdışından akademisyenler sunumlarını gerçekleştirdiler.
Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde ise farklı yaş guruplarından Suriyeli gençlerle eğitici oyunların oynandığı İngilizce, Türkçe ve Arapça bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın