kitap fuarı

TRAFİK ADABI İÇİN BİR ARAYA GELDİLER

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TRAFİK ADABI İÇİN BİR ARAYA GELDİLER
Trafik Şube Müdürlüğü, direksiyon eğitimcileri ve ulaşım alanında görev yapan resmi kurum ve kuruluşların temsilcileri, sürücü eğitiminde yeni konulan bir ders olan trafik adabı için bir araya geldi.

Kahramanmaraş Direksiyon Eğitimcileri Derneği’nin girişimleri ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde, “Trafik Adabı” konulu seminer düzenlendi. 17 Aralık Cumartesi günü düzenlenen seminerde açılış konuşmasını Kahramanmaraş Direksiyon Eğitimcileri Derneği Başkanı Murat Yılmaz, yaptı. Direksiyon eğitmenlerinin, bilinçli ve eğitimli sürücü yetiştirmekle topluma ciddi katkılar yaptığını belirten Yılmaz, “Biz, direksiyon eğitmenleri olarak yaptığımız işin toplumumuza ve milletimize çok ciddi katkılarının olduğuna inanıyoruz. Mesela bilinçli sürücü yetiştirmek, eğitimli sürücü yetiştirmek en önemlisi de saygılı sürücüler yetiştirmek olacaktır. Ve bunların sonucunda kazasız sürüşler veya kaza oranları düşecektir” dedi.

Bilinçli ve eğitimli sürücüler yetiştirmekle milletimize katma değer kazandırdıklarını kaydeden Kahramanmaraş Direksiyon Eğitimcileri Derneği Başkanı Murat Yılmaz, trafik kurallarına uymamanın, ülke ekonomisine ciddi zararlar getirdiğini söyledi.

Trafik adabı konu seminerde ev sahibi olarak açılış konuşmasını yapana Yılmaz, şöyle konuştu: “Burada bulunma sebebimiz, trafik adabının karşılığı olan trafik kurallarına uymak olacaktır. Kuralın olduğu her yerde disiplin, başarı ve huzur vardır. Trafikte kurallara uyan ya da uymayan sürücü modeli vardır. Bunların hepsinin uygulanması yasalar çerçevesinde olması gerektiğine inanıyoruz. Kurallara uymamanın ekonomiye zararları, trafik kaza sigortaları, yedek parça veya döviz kaybı, zaman kaybı bununla beraber işgücü kaybı ekonomimize yük getirisinde bulunmaktadır. Bunca söylemlerimizle beraber kazasız ve belasız akan trafikte buluşmak dileğiyle…”

TOPLUMSAL DEĞERLER TRAFİK İÇİN DE GEÇERLİDİR

İnsanların topluluk olarak bir arada yaşaması için bazı değerlere sahip olması gerektiğini ifade eden Fahri Trafik Müfettişi Halil İbrahim Delice, toplumu bir araya getiren değerlerin trafikte de uygulanması gerektiğini vurguladı. Delice, şunları kaydetti: “Burada bulunmamızın temel unsuru, eğitim! Ben bir eğitimci olarak okullarımızdan ve eğitim kurumlarımızdan sınırsız bir destek görme düşüncesindeyim. Umarım bu günün özelliği sebebiyle değişik platformlardan bulunmaktan buraya teşrifleri gecikmiş olabilir. Eğitim düşünüldüğünde bir ülkenin geleceği olduğu herkes tarafından bilinmelidir. Trafikte temel değerler dediğimizde; trafik içerisinde ders olarak da bilinen sorumluluk, yardımlaşma, tahammül, saygı, fedakârlık ve sabır temel büyük başlıklardır. Bu söyleyeceğim başlıkların hepsinin de temel felsefesi eğitimden geçer. Bir başkasının yaşamasına yardım etmeyen kendisi yaşıyormuş gibi bu toplum içerisinde kendine pay çıkaramaz. Yaşamak, tek kişilik değildir. Toplumda temel felsefe yardımlaşmaya dayalıdır. Trafikte de bu böyledir. Sadece benim aracım çalışıyor, karşıdaki ne yaparsa yapsın zihniyeti, yardımlaşmanın bitmesi anlamındadır. Biz ona bugün yardı ederiz ama karşıdakinin de bir gün bize yardım edeceğini düşünmemiz lazım.”

TRAFİK ADABI DEĞERLERİMİZE SAHİP OLABİLME YETİSİDİR

Sürücü kurslarında zorunlu olarak anlatılacak olan trafik adabı dersini, değerlerimize sahip olabilme yetisi olarak tanımlayan Kahramanmaraş Şoförler Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Demirel, şu açıklamalarda bulundu: “Sürücü kurslarında zorunlu olarak anlatılacak olan trafik adabı dersini, bu güne kadar yapılmış en gerekli, en büyük yenilik olarak kabul etmekteyiz. Trafik adabı, trafik içinde sorumluluk, yardımlaşma, tahammül, nezaket, disiplin, saygı, fedakârlık ve sabır gibi değerlere sahip olabilme yetisi olarak değerlendirilmelidir. Ülkemizde yaşanan trafik kazalarının ve bu kazaların sonuçlarına baktığımızda; trafikte kurallara uyma noktasında ne kadar geride olduğumuzu görmekteyiz. Bu doğrultuda köklü bir değişikliğe gidilmesi; biz şoför esnafları için de sevindirici bir durumdur. Çünkü bu sayede trafik kazalarının önemli ölçüde azalacağına inanmaktayım. Toplu yaşamın olduğu yerlerde yardımlaşma ve anlayış olmadan bir yaşam sürmek mümkün değildir. Trafik ortamı bunların başında gelir. Trafik ortamı, tüm araç kullanıcılarının birlikte hareket ettiği birbirinin olumlu ya da olumsuz davranışlarından etkilendiği bir ortamdır. Bir kişinin olumlu ya da olumsuz bir davranışının tüm araç kullanıcılarına aynı şekilde etkilediği bu ortamda, değerlerimizin ne kadar önemli olduğunu unutmayalım.”

TERÖRDEN SONRA EN ÖNEMLİ KONU: TRAFİK!

Ülkemizde küresel terörizmden sonra en dikkat edilecek konu olarak trafik terörüne dikkat çeken Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Arif Gürbüz, şu bilgileri verdi: “Trafik adabı, sürücü eğitimlerine yeni konulan bir ders. Acaba bu ders neden yeni konuldu? Teknoloji ile birlikte gelişen değişen dünyada hızlı bir şekilde dejenere olan bir toplumun veyahut da dünyada yaşayan tüm insanlar da aynı sorun var. Ben trafik adabını buna bağlı buluyorum. Gerçekten de ülkemizde terörden sonra en önemli bir meseledir, bu trafik terörü! Bunu ben bir insan olarak önemsiyorum. Sizlerin de önemsediğini düşündüğüm için sizleri burada görüyorum. Sizler de böyle yüreğinizi kalbinizi ortaya koyarak bu konuyu önemsediğiniz için buraya geldiniz. Bunun için size teşekkür ediyorum. Çünkü ülkemizde yılda 7 bin 500 insan trafikten ölüyor ve 350 bin insan yaralanıyor. Bu, az bir sayı değildir. Yani terörle bir taraftan cebelleşen ülke bir taraftan da trafik terörü ile cebelleşen bir ülke! Bunu biz aşamaz mıyız? Tabi ki aşabiliriz. Sürücülerimiz trafik adabına uygun davranış göstermiş olsa bu kazalar olmaz.”

ASIL SIKINTI EMPATİDE!

Empati’siz bir trafiğin olamayacağını kaydeden Direksiyon Eğitmenleri ve Çalışanları Federasyonu (DEÇAF) Başkanı Osman Behiç Sipahioğlu, trafik için hayat bir öneme sahip olan empati için şunları söyledi: “Konuşmacılarımızın değinmeyi unuttuğu bir kavram kaldı. Empati! Ben bununla başlamak istiyorum. Empati, kendimiz başkasının yerine başkasını da kendimiz yerine koyma. Asıl sıkıntı bu! Biz, trafiğe çıktığımız zaman acaba karşıdaki kişi ne düşünüyor, ne yaşıyor? Ne yaşamakta, amacı nedir? Ruh hali nedir, aile yapısı nedir? Bizde sıkıntı burada başlıyor. Trafiğe çıktığımız zaman kendimizi karşımızdakinin yerine koymamız gerekiyor. Biz, direksiyon eğitimcileri olarak bunu ön plana alalım. Bunu umursayalım.” Programın sonunda katılımcılara plaket ve katılım belgesi verildi. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDIÖnceki Haber

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

KAHRAMANMARAŞ’TA TÜM GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞLER YASAKSonraki Haber

KAHRAMANMARAŞ’TA TÜM GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞL...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar