MARKET ZİNCİRLERİ MİLLİ FELAKETİMİZ OLACAK!
Lütfen okuyun. Başlık abartılmış falan değil.
Size bazı rakamsal bazı verilerini aktarmak istiyorum...
Market zincirleri arasında sayabileceğimiz BİM (25 Adet) ,ŞOK (18-Adet), A101 (13 Adet), Migros (3 Adet) markerlerinin son internet sitelerinden elde ettiğim verilere göre sadece şu an sadece Kahramanmaraş’ta merkezde 59- Adet zincir market şubesi bulunmaktadır. Bizde bunun yanında büyük bir AVM’ miz var.
Türkiye genelinde BİM 7.075-Adet, ŞOK- 6.642 -Adet , A101- 8000 Adet Migros-2029 adet mağaza sayısı ve diğer sayamadığım marketler de cabası.
Sadece şu iki marketin finansal verilerine bakın!
BİM AŞ. 2018 yıl sonu itibari ile 7.075 Mağaza ve Net cirosu 32,323 Milyar TL olmakla birlikte ve 2018 yılı itibari ile Net Karı %45 artırmıştır. ( *) bu nasıl bir artış krizin ülkemizi vurduğu bir dönemde.
Şok Marketler Ticaret Aş. ‘nin 2018 yılı sonu itibari ile 6.642 Mağaza ve 12,060 Milyar TL cirosu olduğu görülmektedir.(**)
Merkez bankası gıda enflasyonu ile ilgili açıklamasında gıda enflasyonunda üretim yönünde bir problemin olmadığını, asıl problemin tedarik zincirinden kaynaklandığına dikkat çekmişti.
Cumhurbaşkanımız çiftçilerimize yaptığı bir konuşmada çiftçimize şöyle seslenmişti. ‘’ bakıyorsunuz tarlada domates 1 lira, ama çarşıya pazara geldiği zaman 7-8 liraya kadar çıkıyor. Ne bu? Bu arada olanlar kimler? İnsaf insaf. Ben çiftçime sesleniyorum. 1 yıl önceden gelip, senin tarlanı satın alanlar noktasında dikkatli ol” demişti. >
Kimdi onlar.? Tabi ki büyük alıcılar, market zincirler.
Nasıl mı Milli felaketimiz olacak? İşte cevap.
Yani büyük alıcılar, rekabeti ortadan kaldırıyor da ondan.
*
Artık her köşe başında, her sokaktalar da ondan.
*
Çiftçinin veya üreticinin gırtlağını çöküp ürünleri toplayarak, stoklayarak ve istedikleri şekilde fiyatların oluşmasını sağlayabildikleri için de ondan.
*
Bu market zincirleri her şey satıyorlar da ondan.
*
Okul açılış döneminde kırtasiye satıyorlar, 12 ay hizmetimizde olan yerli küçük kırtasiyelerimiz kuş avlıyor da ondan.
*
Bu market zincirleri patates, domates, biber soğan satıyorlar, Hem de önceden kapattıkları tarlalardan ucuz aldıkları için daha ucuz fiyatlara. Küçük manalarımız, bakkalımız dükkanının önüne sandalye atmış, saz çalıyor da ondan.
*
Bu marketler bizzat devlet desteği ile sözde halka ucuza et yedirmek maksadı ile et satıyorlar, Kasaplarımız sinek avlıyor da ondan.
*
Bu marketlerimiz boya, hırdavat, mutfak eşyası satıyorlar. Hırdavatçısı, elektrikçisi, çiçekçisi, nayloncusu elinde tesbih sallıyor da ondan.
*
Bu marketler dünyanın her köşesinde üretilmiş ithal ürünlere ulaşıp kolaylıkla satıyorlar. Sadece kar amaçları var. Daha çok kar. Yerlilik, millilik duyguları yok ta ondan.
*
Bu markerlerin bütün gelirleri bir merkezde vergilendiriliyor. Şehrimizde değil de ondan.
*
Eğer bizim esnafımız kazansa idi; kendi memleketinde harcayacak veya yatırım yapacaktı. Ev alacaktı müteahhidimiz kazanacaktı, araba alacaktı tamircimiz, petrolcümüz kazanacaktı, Bağ evi yaptıracak tı, yine yerli esnafımız kazanacaktı. Ama bunlar bu gelirleri şehrimizden alıp gittikleri içinde ondan.
*
Merkez bankası, Rekabet Kurumu raporları ve birçok sivil toplum kuruluşları ve ekonomistlerin uyarıları ortadayken, siyasi irade hiçbir şekilde sınırlama, düzenleme yapma ihtiyacı hissetmiyor da ondan.
Son olarak buradan Kahramanmaraşlı halkımıza yerel market ve bakkallardan alışverişlerini yapmalarını tavsiye ediyorum. Yerlilik ve millilik sadece sözde kalmasın.
Teşekkürler
Dün Özel Değerler Anaokulu yıl sonu programına katıldım. Programda çocuklarımızın o hallerini izlemek muhteşem di. Harika bir iş çıkardığınızı hissettik. Buradan özellikle zamanında benim de hocam olan Sıtkı Eskikılınç hocama ve eğitimci arkadaşlarımıza çok teşekkür ederim. Harikasınız.