SIRADIŞI BİR BAŞARI HİKÂYESİ
Öğretmenliğim süresince başarılı olmuş binlerce kursiyerim oldu, ancak bu başarılar içinde dikkat çeken bazı sıra dışı başarı hikâyelerini sizlerle paylaşacağım. Bunlardan ilki Ertuğrul Sinan Kızmaz, kendisini ben 2011’de tanıdığımda ÖNLİSANS mezunu olarak özel bir işletmede muhasebe bölümünde çalışmaktaydı ve bu sırada memur olmaya karar vermişti.
Ertuğrul Sinan 2 yıldır KOSGEB KOBİ Uzmanı, kendisinin ifadesiyle bu başarı nasıl sağlandı: “15 Eylül 1987 tarihinde Kahramanmaraş'ta doğdum. İlk ve ortaokul eğitimimi Turan ilköğretim okulunda, lise eğitimimi ise Kahramanmaraş Fatih (Süper) Lisesinde tamamladım.
Yabancı dil bölümünden mezun olarak 2007 yılında ÖSS'ye girdim. Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazanacak kadar puan almama rağmen birkaç sebepten dolayı il dışına çıkamadım ve ailemin isteği üzerine dil puanı dışında başka bir puan türünden tercih yaparak Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu Önlisans İşletme bölümüne kayıt yaptırdım ve iki yıllık okuldan mezun oldum.
Mesleki becerilerimi geliştirmek amacıyla kentimizin gözde kuruluşlarından birinde muhasebe birimine iş başvurusunda bulundum. Mülakat sonrası göreve başladım ve hem özverili bir şekilde muhasebe işini yaptım hem de Anadolu Üniversitesi İşletme fakültesine kayıt yaptırdım.
Yediiklim Dershanesi Anayasa ve Tarih öğretmeni Mustafa Kaplan ile tanışmam da bu döneme rastlamaktadır. Yoğun iş temposu ve devlet memuru olma isteği, KPSS’ye hazırlanıp kendimi gerçekleştirme azmi beni sınava hazırlayan en önemli etken olmuştur.
2012 Önlisans KPSS'ye hazırlanmak kolay olmadı. Akşam geç saate kadar Mado'da çalışıyor olmam ve yoğun iş temposu ders çalışmak için yeterince vaktimin kalmamasına neden oluyordu. İş arkadaşlarımın ve ailemin, beklentileri beni daha da fazla çalışmaya teşvik ettiğinden, kitabın başında uyuduğum geceler, işe gidip gelirken serviste soru çözdüğüm zamanlar da oluyordu.
Tabi başarı bir anda olmadı, İlk deneme sınavımda hiç unutmuyorum, 120 soruda 33 net gibi komik bir sonucum oldu. Hala saklarım o deneme kitapçığını. Zorlu bir hazırlık sürecinden sonra 2012 ön lisans KPSS sınav sonucunda 91 puan alarak Türkiye 303.sü oldum ve Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumuna atandım.
Güzel bir işim vardı artık, hedeflendiğimi yapmış, maaşım iki katına çıkmış Türkiye'nin güzide illerinden birinde, Gaziantep'te memurdum. Evet, bütün misyonumu tamamlamıştım, ama durmak ta istemiyordum. O kadar ders çalışıp derece yaparak atandığım kurumda sadece gelen vatandaşın kimlik numarasını sisteme girip, çıktı almak mesleki anlamda beni tatmin etmiyordu.
Bir hafta sonu tatilinde Kahramanmaraş Yediiklim Eğitim Kurumuna ziyarete gittiğimde, Mustafa Hocam AÖF işletmeyi bitirince müfettiş olabileceğimi ve bunun için yapmam gerekenleri söyledi, kendime orada bir yol haritası çizerek, 2014’te müfettiş, denetmen veya gelir uzmanı olmaya karar verdim. Başarmanın bir disiplin gerektirdiğini de biliyordum, ODTÜ’cülerle, Boğaziçi’cilerle yarışmak kolay değildi. Bir kaç aylık dinlenmenin ve gezip tozmanın ardından, yeniden uykusuz geceler başladı.
Bu sürecin en zor kısmı da; on ay boyunca bir saatlik yol, disiplinimi ve düzenimi bozar, derslere yeniden odaklanmamı engeller diye memlekete gelmemek oldu, amacım uğruna aylar boyunca annemin yemeklerine hasret kaldım.
A grubu sınavına başlamadan önce dünyanın bazı ülkelerindeki eğitim ve öğretim sistemlerini araştırdım. Özellikle Japonların konsantrasyon teknikleri ve İsviçre'nin hafıza teknikleri benim için model oldu. Disiplinli ve programlı çalışmayı Alman eğitim sisteminden öğrendim. Lise ve Üniversite yıllarında vasat bir öğrenci olmama rağmen 2014 yılında yapılan KPSS A grubu sınavında 120 puan türünden 40'a yakın puan türünde 90 puanın üzerinde sonuçlar aldım. Artık il bazında değil ülke bazında derecelerim vardı. Türkiye 5.si ve 7.si olduğum puan türleri oldu. Bir puan türünde 96,86 puanım oldu. Fakat yeni başlıyordu zorlu süreç. Önümüzde kurumların yazılı sınavları ve sözlü mülakatları vardı.
Sınavın yapıldığı Temmuz 2014 ile uzman olarak göreve başlama tarihim olan Nisan 2015 tarihleri arasında tam 28 kere Gaziantep'ten Ankara'ya gittim geldim. Hazine Müsteşarlığı, Vergi Denetim Kurumu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım Kredi Kooperatifi gibi birçok kurumun uzmanlık ve müfettişlik gibi unvanlarla kurum sınavlarına girdim. Boğaziçi, Marmara ve Hacettepe mezunları ile başkentte yarışmak kolay değildi. Onlardan yüksek puan almama rağmen hatta iki tane yabancı dil bilmeme rağmen, mülakat tecrübem olmadığı için mi? yoksa açık öğretim fakültesi mezunu olduğum için mi? Elenmiştim.
Yine de yılmadım, KOSGEB Kobi Uzmanlığı ve Devlet Demiryolları Müfettişliği sınavı için 29. Kez Ankara'nın yolunu tuttum. Bu kez her iki kurumun da sınavını kazandım. İl dışına sık sık teftişe gönderdiklerinden dolayı Devlet Demir yolları Müfettişliğine gitmedim. Onun yerine KOBİ uzmanlığını tercih ettim ve Sosyal Güvenlik Kurumundaki görevimden istifa ederek KOSGEB'de kariyerimi devam ettirmeye karar verdim, halen bu işimi yapmaktayım bu arada maaşım da memur maaşının iki katına çıktı tabi.
Bu süreçte duasını benden esirgemeyen anneme ve babama ve Rehberlik anlamında bana değerli vakitlerini ayıran Mustafa Kaplan Ağabeyime teşekkürü bir borç bilirim.”
Evet; azim, kararlılık, disiplin, fedakârlık başarının anahtarı galiba. Haftaya bir başka sıra dışı başarı hikâyesinde buluşmak üzere esen kalın.