SURİYELİ İŞÇİLERİN DURUMU
Bu yazımızda yabancı işçilerin durumları konusuna küçük bir dokunuş yapacağız. Öncelikle Türkiye’de yabancı çalıştırmak isteyen işverenler, Çalışma Bakanlığı’ndan Çalışma izni almakla yükümlüdürler. Çalışma izni alınmadan çalışmalar kaçak işçi çalıştırmak anlamındadır ve ciddi miktarlarda ve işyerine uygulanan ve işyeri kapatılmasına kadar uzanan cezai müeyyideleri vardır. Yabancılar için ise durum sınır dışı edilmesine kadar uzanabilir.
Çalışma başvuruları Çalışma Bakanlığına bağlı Yabancılar Dairesi Başkanlığı ‘ na işveren veya vekilleri aracılığı ile elektronik ortamda başvurulur.
Bakanlık başvuru dosyalarını 4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 13 Üncü Maddesi Uyarınca Belirlenen işçinin vize ve ikamet durumu, mesleki ve uzmanlık bilgisi, ülkesi, işçinin çalışacağı sektör ve buna benzer kriterlere göre değerlendirme yapılacaktır.
Süreliye li göçmenlerin durumlarında biraz farklılıklar vardır. Suriyeli vatandaşlar, 22.10.2014 tarihinde 29513 sayılı Geçici Koruma Yönetmeliğini Geçici 1. Maddesi uyarınca Geçici Koruma Statüsünde bulunmaktadırlar. Aynı yönetmeliğin 22.Maddesi uyarınca geçici koruma kimlik belgesi verilmekte ve bu belge ikamet izni yerine geçmemektedir. Dolayısı ile çalışma iznine başvurma imkânı bulunmamaktadır. Ancak 15.01.2016 yürürlüğe giren Geçici Koruma sağlanan yabancıların çalışma izinlerine dair yönetmelikle mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışma muafiyeti getirilmiştir.
Ülkelerindeki iç karışıklık nedeniyle Türkiye’ye gelmiş ve Göç İdaresi makamlarından alınmış en az altı ay süreli ve geçerliliği sona ermemiş ikamet izni veya Geçici Koruma kapsamında bulunan Suriye vatandaşlarını istihdam etmek isteyenler işverenler Geçici Koruma sağlanan yabancıların çalışma izinlerine dair yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara göre Bakanlığa çalışma izin başvurusu yapabilirler. Ancak işverenler ve işçiler için yönetmelikte öngörülen bazı şartları yerine getirmiş olmaları gerekmektedir.
Son olarak Suriye vatandaşlarını istihdam etmek isteyenler işverenler mutlaka bir danışman kuruluş aracılığı ile irtibata geçmek ve detaylı bilgi almak ciddi cezalarla karşı karşıya kalmayı engelleyebilir.